Komentarze: 0 ; Głosów: 2

Autor: Magdalena Połczyńska
Data publikacji: 02-11-2019 12:06
Data modyfikacji: 20-01-2020 18:08

Jak i w czym podawać kawę?

Kawa jest jednym z najczęściej pijanych napojów, ale nie każdy wie, jak i w czym podawać kawę. Materiał ma na celu podpowiedzieć Ci, w czym serwować kawę gościom i w jaki sposób robić to prawidłowo.


Wielbiciele tego napoju powinni znać nie tylko wiele jej smaków. W internecie możesz dowiedzieć się kilku ciekawostek, między innymi tego, ile kalorii ma kawa. Dzisiaj jednak skupię się na właściwym podawaniu kawy, tak aby każdy mógł zostać baristą w swoim domu.

kawa w filiżance na spodeczku z czekoladką i alkoholem

Jak podawać kawę?

Idealne przyrządzenie napoju to nie wszystko. Powinieneś pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będziesz mógł w pełni delektować się smakiem. Przede wszystkim nie podawaj kawy w połączeniu z ciężkim (bardzo słodkim) deserem. Lepszym pomysłem są korzenne ciasteczka bądź pralinki.

W przypadku espresso dobrze się sprawdza kilka łyków wody (przed wypiciem kawy), tak aby oczyścić kubki smakowe i poczuć jeszcze intensywniejszy smak. Zatem Twoim gościom serwuj espresso ze szklanką wody.

Ponadto mała filiżanka espresso powinna być uprzednio podgrzana na specjalnej płycie ekspresu, tak aby zachowała idealne ciepło podczas jej picia.

Istotną informacją jest fakt, że espresso pije się dosyć szybko (w maksymalnie trzech łykach) i musi być podane w ciągu minuty od zaparzenia. Wówczas zrozumiesz, z jakimi smakami masz do czynienia, a dokładniej, jaką strukturę ma espresso.

Kawowy savoir-vivre przewiduje również inne zasady podawania kawy, jakimi są między innymi:

  • Kolejność podania - najpierw kawę serwujesz gościowi, przy czym przekazujesz ją z prawej strony i robisz to również prawą ręką. Podczas spotkania w biurze robisz to w sposób cichy. W momencie spotkania służbowego szefa ze współpracownikami kawę zawsze podajesz przełożonemu w pierwszej kolejności. Inaczej wygląda sprawa, jeżeli przyjechali goście z innej firmy. Wtedy zaczynasz od nich, począwszy od kobiety z najwyższą rangą.
  • Sposób podania - kawę w filiżance zawsze podajesz wraz ze spodkiem, a na nim z kolei (z prawej strony) układasz małą łyżeczkę. Innym rozwiązaniem (dobrym zwłaszcza jak jest wiele osób i ciężko ustalić odpowiednią kolejność) jest napełnienie filiżanek kawą (oczywiście nie do pełna, żeby było jeszcze miejsce na śmietankę) i podanie ich na tacy wraz z dzbanuszkiem na mleko i cukierniczką. Tacę podsuwasz z lewej strony. Drugą możliwością jest ułożenie pustych filiżanek i postawienie na tacy dzbanka z kawą. Mleko powinno zostać uprzednio lekko podgrzane, gdyż takie nie wychłodzi kawy.
  • Udekorowanie - spodek filiżanki od espresso dobrze czymś udekorować. Mowa na przykład o położeniu czekoladki miętowej. Cappucino idealnie współgra z kruchymi ciasteczkami, dodatkowo posypanymi cynamonem czy też wiórkami kokosowymi. Z kolei na wierzchu latte macchiatto umieść startą czekoladę bądź syrop karmelowy, a na powierzchni irish cafe bitą śmietanę, kakao lub imbir. Najlepszy barista potrafi stworzyć specjalne wzorki/obrazki na piance, więc może i Ty nabędziesz z czasem taką wprawę.
  • Łyżeczka do kawy - potrafi zgotować nie lada problem. Prawidłowym zachowaniem jest odłożenie jej na spodek. Nie opieraj trzonka o stół. Pomijając kwestię kultury, mógłbyś najzwyczajniej na świecie ubrudzić obrus. Nie zjadaj pianki przy użyciu łyżeczki! To częsty błąd, który na pewno nie przystoi na bardziej oficjalnych spotkaniach. Mieszając kawę, rób to w cichy sposób. Nie obijaj jej o ścianki naczynia. O mało eleganckim oblizywaniu łyżki, pozostawieniu jej w szklance lub maczaniu ciastka w kawie chyba nikomu nie muszę przypominać :)

dwie kawy latte w wysokich przezroczystych szklankach

Jak już jesteśmy przy temacie kawy, to polecam również przeczytać inny poradnik. Jest nim dokładne porównanie, które odpowie Ci na pytanie: kawa czy yerba mate?

W czym podawać kawę?

Aromatyczna kawa będzie znacznie bardziej działała na Twoje kubki smakowe, jeżeli podasz ją w przystosowanym do typu kawy naczyniu. Przytoczę kilka przykładów.

  • Kawa latte, latte macchiatto, mokka - to kawy z charakterystycznymi warstwami. Serwuje się je w wysokich szklankach (minimalna pojemność na poziomie 220 ml), koniecznie przezroczystych, aby efekt wizualny był widoczny. Do tego dodajesz specjalną długą łyżeczkę w celu wymieszania jej.
  • Kawa cappucino - to mleczny rodzaj kawy z pyszną pianką. Taki trunek podajesz w dużej filiżance (150 ml - 180 ml), w której owa pianka jest na pierwszym planie. Najlepiej, jeżeli naczynie jest rozszerzane u góry.
  • Macchiatto - stosuje się nieduże filiżanki porcelanowe lub kubek z białego szkła z uszkiem.
  • Espresso/Ristretto - są dwa sposoby podawania:

1. białe porcelanowe filiżanki - obowiązkowo o grubych ściankach, gdyż utrzymają ciepło przez dłuższy czas,

2. przezroczyste filiżanki z grubego szkła - dodatkowym atutem jest widoczność warstw espresso (cuore, corpo i crema), co w przypadku poprzednich filiżanek nie jest możliwe.

Owe filiżanki muszą mieć cylindryczny kształt, dzięki czemu aromat jest wyczuwalny przed dłuższy czas, a sam smak kawy zostaje podkreślony. Pojemność takich filiżanek powinna wynosić najlepiej 50 ml, a w przypadku ristretto 15 ml.

  • Kawa po irlandzku - irish coffee nalej do wysokiej ceramicznej szklanki (lub kubka), szklanki do whisky lub wąskiej szklanki z uchem.
  • Flat White - w filiżankach o pojemności od 150 ml do 200 ml.
  • Mrożona kawa - najlepiej pasuje do wysokich i wąskich szklanek, przy czym obowiązkowo umieszczasz jeszcze długą łyżeczkę i słomkę. Naczynie nie musi posiadać ucha, gdyż nie ma ryzyka poparzenia kawą w momencie trzymania szklanki.
  • Kawa Lungo - w filiżance o maksymalnej pojemności 150 ml.
  • Kawa Americana - w filiżance lub w kubku o pojemności ponad 150 ml.

Efektywnym wizualnie sposobem jest podanie kawy w szklance od whisky lub nawet kieliszku od wina, ale należy z tym uważać. Wszystko zależy od okoliczności.

Ostatnią radę udzielę na temat przechowywania kawy, gdyż uważam, że jest to aspekt równie ważny. Ekspresy do kawy zaserwują pyszny napój, natomiast zawsze pamiętaj, że kawa musi być szczelnie zamknięta. Mowa tutaj o specjalnych pojemnikach, których dostępność pod względem wzorów i kolorów jest ogromna.

Pewnie niejednokrotnie widziałeś w sklepie opakowania z tzw. struną. To również świetne rozwiązanie, które nie pozbawi kawy doskonałego aromatu. Niezależnie od typu kawy (czy jest to kawa ziarnista czy mielona) nigdy nie wkładaj jej do lodówki, gdyż pochłania zapachy i wilgoć.

Zobacz również: Czy kawa jest zdrowa?

kawa w białej filiżance i w przezroczystej szklance

Jak i w czym podawać kawę - Podsumowanie

Kawa musi przede wszystkim smakować, a w delektowaniu się nią pomocne będzie odpowiednie zaserwowanie jej. Poznałeś przed chwilą zasady serwowania kawy. Wbrew pozorom jest znaczna różnica, czy kawę podasz w filiżance, zwykłym kubku, czy wysokiej szklance.

Dobrze wiedzieć, z której strony podać kawę. Pewne rodzaje kaw muszą być podane we właściwym naczyniu. Warto nabyć w tym zakresie wiedzę, choćby po to, żeby uniknąć wpadki podczas wizyty gości, a zwłaszcza przyszłej teściowej :)


Komentarze
Komentarzy: 0

Serwis wykorzystuje pliki cookies na zasadach określonych w polityce prywatności, w szczególności w celach statystycznych i reklamowych. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies prosimy o wyłącznie ich w ustawieniach przeglądarki lub opuszczenie serwisu.

ok, rozumiem