Komentarze: 1 ; Głosów: 3

Autor: Magdalena Połczyńska
Data publikacji: 26-07-2019 22:50
Data modyfikacji: 10-12-2019 20:20

Jak odkamienić ekspres do kawy?

Regularne odkamienianie i czyszczenie urządzeń w domu nie należy do najprzyjemniejszych zadań, natomiast z pewnością wpływa na ich żywotność i skuteczność działania. Z tego powodu warto wiedzieć, jak odkamienić ekspres do kawy, czyli jedno z najczęściej wybieranych urządzeń kuchennych.


Przyczyną powstawania kamienia jest zazwyczaj zbyt twarda woda z kranu, z kolei skutki mogą być opłakane (większe zużycie prądu i wody, wolniejsza praca, uszkodzenie sprzętu, gorszy smak kawy, pogorszenie walorów estetycznych itd.).

Wbrew pozorom pozbycie się kamienia nie jest dużym wyzwaniem, a o ekspresy do kawy trzeba regularnie dbać. Po przeczytaniu tego krótkiego poradnika zapewniam, że nikt z Was nie powinien mieć wątpliwości, jak poradzić sobie z odkamienianiem ekspresu.

sieganie-po-kubek-kawy-z-ekspresu

Odkamieniaj w odpowiednim momencie

W dzisiejszych czasach urządzenia są na tyle inteligentne, że same dają nam sygnał, kiedy należy je odkamienić. Podobnie jest z ekspresami. Pojawi się kontrolka i już będziemy wiedzieli, kiedy to zrobić.

Nawet, jeżeli posiadamy starszy sprzęt, który samodzielnie nas nie poinformuje, to bez obaw. Poczujemy różnicę w smaku kawy i zobaczymy biały osad. Może nawet dojść do zatkania kanalików. To znaki, że najwyższa pora odkamienić nasz ekspres do kawy. Zazwyczaj następuje to po około 3 - 6 miesięcy (szacunkowo około 200 do 300 przyrządzonych kaw).

Dla przykładu, wysoka opinia o De'Longhi ESAM 4000.B jest podyktowana między innymi automatycznym programem do odkamieniania i czyszczenia.

Wyczyść ekspres do kawy

Produkt powinien być uprzednio wyczyszczony. Nie mogą znajdować się na przykład fusy. Usuwamy zatem wodę z pojemnika, wodę z tacki ociekowej, kawę z pojemnika, a także filtr do wody (jeżeli takowy jest).

Zawsze warto sięgnąć po instrukcję obsługi lub przeczytać poradnik: jak dbać o ekspres do kawy. Trzeba profesjonalnie podejść do tego zadania.

Przygotuj roztwór

Do odkamieniania ekspresu metodą domową najlepiej posłuży wymieszany ocet z wodą ewentualnie kwas cytrynowy z wodą lub soda z wodą ( w proporcji pół na pół).

Miejmy jednak na względzie, iż soda nie przyniesie najlepszego efektu, gdyż nie poradzi sobie z rozpuszczeniem wapnia i może uszkodzić pewne części.

Ocet wytwarza specyficzny zapach, którego trudniej się pozbyć, z kolei kwasek cytrynowy spełni tutaj rolę, ale ciężko jest wyliczyć proporcje.

Na rynku można również kupić specjalne płyny, proszki lub tabletki do odkamieniania. Ostatnia opcja jest najmniej polecana, gdyż nierozpuszczone tabletki mogą zapchać pompę. Są z pewnością droższe niż ocet, natomiast bardzo szybko usuną kamień. Nadają się do niemal wszystkich rodzajów ekspresów do kawy, a przede wszystkim są bezpieczne dla sprzętu.

Warto w tym celu sprawdzić, czy dany producent oferuje dedykowany zestaw do konserwacji i czyszczenia.

Napełnij komorę i uruchom proces

Roztwór wody z octem czy też wody z płynem w stosunku 1:2 (lub według receptury podanej na opakowaniu odkamieniacza) należy wlać do specjalnej komory ekspresu. Czekamy aż rozpuści się.

Kolejnym krokiem jest uruchomienie funkcji automatycznego odkamieniania, która przeprowadzi nas przez ten proces krok po kroku. Jeżeli takowej nie ma, to należy włączyć zwykły proces parzenia kawy.

UWAGA! W przypadku kolbowych ekspresów do kawy, takich jak De'Longhi EC 860.M, część roztworu należy przepuścić przez kolbę i dyszę, a następnie odczekać kilkanaście minut (ekspres jest wyłączony). Po tym czasie włączamy ekspres, wlewamy pozostałą część płynu i wyłączamy ekspres ponownie. Znowu czekamy, a później uruchamiamy urządzenie, uzupełniamy wodą zbiornik, tak aby przeszła przez kolbę i dyszę, a następnie wyczyściła je.

Poczekaj i powtórz czynność

Po około 20 minutach powtarzamy czynność jeden lub więcej razy (w zależności jak dużo jest kamienia).

Sprawdź również: Jak odpowietrzyć ekspres do kawy?

nalewanie-kawy-z-ekspresu-do-kubka

Umyj ekspres

Po zakończonym procesie parzenia obowiązkowo wylewamy roztwór i dokładnie płuczemy komorę. Zapach octu jest mocny i ciężko się go pozbyć, dlatego dobrym rozwiązaniem może okazać się napełnienie ekspresu wodą i włączenie jej obiegu. Innymi słowy możemy kilka razy włączyć ponownie program parzenia kawy.

Najważniejsze, aby nie bagatelizować problemu osadzającego się kamienia. Czasami, gdy nie wiemy, dlaczego ekspres nie spienia mleka lub dlaczego ekspres nie pobiera wody, to właśnie osad wapienny może być tego przyczyną. Trzeba szybko usunąć go, aby praca ekspresu do kawy była na takim samym poziomie jak w dniu jego zakupu.

W celu zminimalizowania ryzyka jego osadzania się warto przemyśleć kwestię użycia filtrów oczyszczających wodę.


Komentarze
Komentarzy: 1

Autor: Hanka 10-12-2019 20:20:55
Nareszcie jakiś dobry artykuł na temat odkamienianie ekspresu. No ja muszę to ogarnąć, bo mam nowy ekspres delonghi i na pewno niedługo trzeba będzie się zająć odkamienianiem. Dzięki za wskazówki.

Serwis wykorzystuje pliki cookies na zasadach określonych w polityce prywatności, w szczególności w celach statystycznych i reklamowych. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies prosimy o wyłącznie ich w ustawieniach przeglądarki lub opuszczenie serwisu.

ok, rozumiem