Komentarze: 0 ; Głosów: 1

Autor: Magdalena Połczyńska
Data publikacji: 26-09-2019 09:45
Data modyfikacji: 20-01-2020 18:14

Rodzaje kaw

Wyróżniamy wiele rodzajów kaw na rynku. Nie od dzisiaj wiadomo, że kawa jest uwielbianym napojem na całym świecie, stąd taka jej różnorodność. Dzisiaj poznasz rodzaje kaw, tak abyś wybrał odpowiedni smak dla siebie.


Typy kaw różnią się między sobą głównie smakiem czy konsystencją. Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny podział, abyś pogłębił swoją wiedzę w tym temacie i kosztował coraz więcej rodzajów.

Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, to z pewnością zaciekawi Cię również inny poradnik, który odpowie na pytanie, ile kalorii ma kawa.

Jakie są rodzaje kaw?

Postanowiłam podzielić kawy na różne kategorie. Jest to skrót najważniejszych typów kawy.

Podział kaw według gatunku

  • Arabica - inaczej kawa arabska, według mnie najlepsza pod względem smaku. Nie jest ani za mocna, ani za słaba, za to aromat czuć na cały dom. Cena natomiast jest spora, bowiem uprawa jest wymagająca. Ziarna tej kawy wyglądają dosyć charakterystycznie: są płaskie, długie, a ich rowek układa się w literę S.
  • Robusta - inaczej kawa kongijska, uprawa w tym przypadku jest łatwiejsza, a co za tym idzie, cena kawy jest niższa. Cechuje się większą zawartością kofeiny w porównaniu do Arabiki, stąd jej smak jest mocny i nieco gorzkawy. Ziarna Robusty są małe, bardziej okrągłe, a rowki są proste.
  • Mieszanki - smak samej Robusty mógłby wielu osobom nie przypaść do gustu. Z tego powodu miesza się te dwa gatunki kawy, tworząc mieszankę nie za mocną i nie za gorzką.

ziarna kawy i kawa w szklance

Podział kaw według stopnia zmielenia

  • Kawa po turecku - zmielona na proszek (mąkę), kawa parzona po turecku jest przede wszystkim gęsta niczym syrop.
  • Kawa bardzo drobno mielona - konsystencja podobna do cukru pudru. Trzeba tylko uważać, żeby nie parzyć jej zbyt długo, bo wyjdzie gorzki smak.
  • Kawa drobno mielona - aromat jest bardzo mocny, poczujesz charakterystyczną goryczkę w ustach, z budowy drobniejsza niż cukier. Taki typ zastosujesz głównie w ekspresach ciśnieniowych.
  • Kawa średnio mielona - porównywalna do piasku, nieco łagodniejszy smak. Sprawdzi się w przypadku kawiarek.
  • Kawa grubo mielona - wielkość kryształka soli, delikatny smak, bez goryczki (kwaskowości). Najbardziej przeznaczona do ekspresów przelewowych. Ważną informacją jest także fakt, że kawa gruboziarnista nie zatka filtrów.

Jak widać, im drobniej zmielona kawa, tym ma mocniejszy smak.

Dodam tylko, że jeżeli nie posiadasz ekspresu z regulacją mielenia, to możesz to zrobić samodzielnie za pomocą młynka ręcznego lub młynka elektrycznego.

Pamiętaj, że do prawdziwego delektowania się smakiem potrzebne jest także właściwe serwowanie kawy. Zdobądź zatem wiedzę, jak i w czym podawać kawę.

zmielona kawa

Podział kaw według budowy

  • Kawa mielona - popularna mocna kawa parzona pobudzi chyba najbardziej zaspaną osobę. Oczywiście dostaniemy ją na półce każdego sklepu spożywczego, natomiast nie każda będzie odpowiednio zmielona. Czasami warto zrobić to samemu niż kupować gotową. Dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą wchłaniać kofeiny, jest także rozwiązanie, czyli kawa bezkofeinowa. Warto dodać, że kawa mielona jest łatwiejsza w obróbce niż kawa rozpuszczalna i uchodzi za zdrowszą.
  • Kawa rozpuszczalna - kawa ziarnista najczęściej jest kupowana w słoikach, w tej postaci występuje również kawa bezkofeinowa. Według wielu opinii jest ona gorsza od kawy parzonej, głównie z tego względu iż ziarna są nie najlepszej jakości i zawiera w sobie kilka chemicznych dodatków. Ma także mniejszą zawartość kofeiny, co niekoniecznie jest wadą, jeżeli bierzemy pod uwagę poziom magnezu w organizmie (przy wysokiej zawartości kofeiny lubi wypłukiwać się).
  • Kawa w saszetkach - kawa jest przechowywana w torebkach z bibuły; wygląda to jak saszetki herbaty ekspresowej. To dobre rozwiązanie dla nowoczesnych osób, ceniących sobie czystość i komfort. Po każdym zaparzeniu wyrzucasz saszetkę kawy do kosza i po sprawie. W porównaniu do kapsułek są tańsze i bardziej naturalne. W torebkach znajdziesz również kawę smakową, na przykład karmelową.
  • Kawa w kapsułkach - zmielona kawa znajduje się w hermetycznie zamkniętej kapsułce i jest stosowana głównie w ekspresach kapsułkowych, takich jak Saeco Tchibo Cafissimo Latte Bianco HD8603/11. Zaletą jest wygodne użytkowanie i różnorodność smaków. Dostępność na rynku jest ogromna, natomiast kapsułki z kawą troszkę kosztują i pamiętaj, że jest to jednak plastik. Najczęściej wybierane kapsułki to Dolce Gusto.

Na końcu eksplozja smaków, czyli popularne rodzaje kaw, z których każdy wybierze coś dla siebie. Są one najczęściej serwowane w kawiarniach.

Podział kaw według sposobu wykonania kawy

  • Latte Macchiato - często mylone z Cafe Latte. Tutaj kolejność wlewania jest następująca: gorące mleko, pianka, a na sam koniec espresso. W ten sposób widoczne są trzy warstwy, co wizualnie prezentuje się świetnie. Smak jest łagodny.
  • Cappuccino - pyszny napój kawowy, połączenie espresso i spienionego mleka, z charakterystyczną pianką do 2 cm grubości.
  • Espresso - doskonale służy jako baza pod różne kawy. Pijana także samodzielnie w celu szybkiego pobudzenia. Ma bardzo wyraźny smak, ciemny kolor, mocny zapach. Jest przygotowywana w ekspresie, a sporo miłośników, właściwie pasjonatów tego rodzaju kupuje ekspresy kolbowe.
  • Cafe Latte - osobiście moja ulubiona kawa. Za każdym razem rozkoszuje się jej delikatnym smakiem. W kawiarniach na pewno niejednokrotnie widziałeś kawę podawaną w wysokich szklankach, to właśnie ona. W dodatku wygląda bardzo ładnie. Na spód wlewane jest espresso, następnie spienione mleko (koniecznie gorące), a na samej górze znajduje się puszysta pianka, często posypana na przykład cynamonem.
  • Irish coffee - rozgrzewająca irlandzka kawa z dodatkiem alkoholu. Mogą to być takie trunki, jak na przykład whisky, koniak czy rum. Dodatkowymi składnikami jest cukier trzcinowy i bita śmietana na samym wierzchu szklanki.
  • Coretto - podobna do poprzedniego typu kawy, tutaj jednak występuje espresso, alkohol (przykładowo brandy) i ewentualnie spienione mleko.
  • Mokka (Mocha) - nie występuje w niej mleczna piana, tylko espresso i czekolada (dowolny rodzaj). Tworzy to mocną mieszankę, na której wierzchu możesz dodać bitej śmietany. To prawdziwy raj dla podniebienia.
  • Americano - można porównać do większego espresso. Dodajemy po prostu więcej wody. Nie jest tak mocna.
  • Lungo - bardzo podobna do Americano i espresso. Różnicą jest dłuższe parzenie i większa objętość, dzięki czemu jest łagodniejsza.
  • Ristretto - jeżeli potrzebny Ci nagły zastrzyk energii, to wypicie kawy ristretto będzie idealne. To innymi słowy podwójna dawka intensywnego espresso. Ilość dodawanej wody nie jest duża. Nie każdemu przypadnie do gustu jej specyficzny smak. To przeciwieństwo kawy Lungo.
  • Flat White - to porcja podwójnego espresso z dodatkiem gorącego mleka. Ważne, aby było ono tylko lekko spienione, a więc nie ma ani puszystej piany ani dodatku bitej śmietany.
  • Marochino - espresso dodawane ze spienionym mlekiem plus kakao lub syrop czekoladowy.
  • Cafe Frappe - inaczej kawa grecka, kawa mrożona. Przygotowanie jest proste i niewymagające właściwie ekspresu. Przyrządzasz kawę rozpuszczalną, zalewasz wodą i dodatkiem mleka, słodzisz. Różnica polega na wymieszaniu jej przy użyciu miksera, opcjonalnie shakera. Na końcu możesz dodać kostki lodu. Polecane zwłaszcza w upalne dni.
  • Romano - ciekawy rodzaj kawy, jednak nie wszystkim przypadnie do gustu. To kawa na bazie espresso, podawana najczęściej z sokiem z cytryny (inną opcją jest skórka cytryny, która jednym końcem zanurza się w kawie).
  • Con Panna - to nic innego jak espresso plus bita śmietana. Dodatkowa dawka energii na cały dzień.

Ciekawą alternatywą jest napar z ostrokrzewu. W naszym innym poradniku dowiesz się, czy kawa czy yerba mate jest zdrowsza.

kawa mielona i w ziarnach

Ostatnim często kupowanym napojem jest kawa zbożowa, potocznie nazywana kawą Inką. Najczęściej piją ją dzieci, gdyż nie zawiera kofeiny. Smak jest bardzo łagodny. Spotkasz się na przykład z Inką mleczną lub czekoladową.

Po przeczytaniu tego poradnika nie powinieneś mieć już wątpliwości, jakie rodzaje kaw występują na rynku. Jak widzisz, jest ich wiele i sam możesz poczuć się baristą.

Najlepsze ekspresy do kawy są wyposażone albo młynek do mielenia, albo w dyszę spieniającą, tak abyś mógł stworzyć swój własny smak kawy z nutką delikatnej pianki.

Pamiętaj, aby każdy rodzaj kawy pić w umiarze. W innym razie dojdzie do szkodliwego działania, o którym przeczytacie w poradniku, czy kawa jest zdrowa.


Komentarze
Komentarzy: 0

Serwis wykorzystuje pliki cookies na zasadach określonych w polityce prywatności, w szczególności w celach statystycznych i reklamowych. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies prosimy o wyłącznie ich w ustawieniach przeglądarki lub opuszczenie serwisu.

ok, rozumiem